Ontijzering

Bouw & aannemers Blog

Mensen hebben veel verschillende voedingsstoffen nodig. Een van deze voedingsstoffen is ijzer. Maar we moeten wel oppassen dat we niet teveel ijzer binnen krijgen. Dat is weer enorm ongezond. Normaal gesproken hebben wij genoeg aan maximaal 2,0 milligram ijzer en krijgen dit reeds binnen via het eten van vlees en groenten. Ook in water zit een beetje ijzer, dus ook op die manier kunnen wij ijzer binnen krijgen. Het probleem is alleen dat als wij niet gezuiverd water drinken, we teveel ijzer binnen kunnen krijgen. Het is daarom van het grootste belang dat er ontijzering van het water plaatsvindt zodat het teveel aan ijzer in het water weggenomen kan worden.


Hoe komt ijzer in het water?

In ondiep grondwater, het water wat veelal gebruikt wordt voor ons drinkwater, kunnen grote hoeveelheden ijzer bevatten. Dit ijzer is afkomstig van onze aardkorst. De aardkorst bevat allerlei steensoorten en rotsen, waarin allerlei mineralen en ook ijzer inzit. Het grondwater stroomt hierlangs en kan hierdoor gemakkelijk het opgeloste ijzer meevoeren. Door regen die op het water valt kan eventueel ijzer de grond insijpelen, maar het is niet voldoende om het water volledig ijzervrij te krijgen.


Wat zijn de gevolgen bij teveel ijzer in het water?

De belangrijkste gevolgen van teveel ijzer in het water, zijn voor de installaties waar het water doorheen moet en de waterleidingen. Deze leidingen zijn niet luchtdicht, dus zodra het ijzer met lucht in contact komt slaat het neer, wat aanslag in de leidingen veroorzaakt en hierdoor verstopt kunnen raken. Ook de levensduur van installaties met teveel ijzer wordt enorm verlaagd. Daarnaast is teveel ijzer in het water absoluut niet smakelijk. De kleur van het water is roodachtig en het stinkt ook. Het is zelfs zo dat teveel ijzer bepaalde geneesmiddelen kan deactiveren.


Wat is ontijzering?

Ontijzering is een manier om het ijzer uit het water te krijgen en absoluut noodzakelijk. Ontijzering gebeurt door beluchting van het water. Door de beluchting slaat het ijzer in de vorm van ijzervlokken neer. Het scheidt zich in feite af van het water, waarna het uit het water gehaald moet worden. Er zijn vooral voor bedrijven die veel met grondwater werken speciale ontijzering installaties te verkrijgen die ervoor zorgen dat de ijzervlokken uit water gehaald kunnen worden. Het betreft hier vooral compressorapparatuur, waarbij soms in combinatie van bepaalde chemicaliën het water schoon gemaakt wordt. De meest eenvoudige manier die iedereen zelfs thuis kan doen, zien we veel bij boerenbedrijven. De boer heeft op zijn terrein beluchtingsvijvers. De van het water afgescheiden ijzervlokken komen dan in een zandlaag terecht, waarna het schone water wordt opgepompt.

Delen  

15 februari 2018

Blog over aannemers

Ik ben Renate en wil jullie kennis laten maken met mijn blog over aannemers. Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met zelfbouw en het bevalt prima. Ik voel me thuis op de bouwvloer en ook al is de bouw een 'mannenwereld', ik gedij goed tussen al die ruwe bolsters. Ik heb met mijn werk veel te maken met aannemers. We werken nauw samen aan mijn bouwproject en die van de buren en met de een heb ik een betere klik dan met de ander. Ik woon nu in een mooie, modern geconstrueerde en verwarmde woning. Wat voel ik me trots dat ik daar aan actief aan heb bijgedragen. Vandaar dat ik deze blog over aannemers ben begonnen om anderen het gemakkelijker te maken.