CV onderhoud

Bouw & aannemers Blog

Vele woningen in Nederland worden verwarmd door middel van centrale verwarming. Dit verwarmingssysteem wordt aangestuurd door een cv ketel. Deze ketel is aangesloten op een thermostaat, zodat wanneer het te koud is in de woning, de cv ketel automatisch kan opwarmen. Wanneer het volgens de thermostaat te warm is, zal de cv ketel afslaan. Ook wordt het warme water door de cv ketel geregeld. Het is van het grootste belang dat een cv ketel goed en veilig werkt. Er ontsnappen aan de ketel namelijk gassen, zoals koolmonoxide en kooldioxide. Wanneer deze gassen in de ruimte terecht komen, kan dit grote schade berokkenen aan de gezondheid van de bewoners. De cv ketel en ook cv rookgasafvoer dienen dus regelmatig onderhouden te worden. Dit cv onderhoud kan het beste door een expert gedaan worden.


Wat zelf doen aan cv onderhoud?

Het technische gedeelte van de cv ketel moet u overlaten aan een specialist, maar enkele zaken betreffende cv onderhoud moet u zelf in de gaten houden. Het wil wel eens voorkomen dat een radiator veel lawaai maakt. Dit komt door teveel luchtbellen in het systeem. U moet daarom de radiatoren om de zoveel tijd ontluchten. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de soort radiator u heeft. Soms met een aparte sleutel en soms kan dit met een schroevendraaier. Controleer ook regelmatig de druk van de cv ketel. De druk wordt meestal weergegeven op de display van de cv ketel. Een te hoge of te lage druk kan negatieve gevolgen hebben voor de pomp. Als de druk beneden de 1,5 bar is, dan moet u de kraan openzetten en wachten tot de de druk is opgelopen tot 1,5-1,8 bar. Wanneer de druk boven de 1,8 bar is, is dit te hoog en moet u met een afvoerslag het teveel aan water afvoeren.


CV onderhoud door de specialist

Het beste is om een erkend installateur minimaal 1x per jaar langs te laten komen voor het cv onderhoud. De installateur zal de waarden meten van de koolmonoxide, kooldioxide en zuurstof, of dit nog de normale waarden heeft. Hij controleert ook het hele rookgasafvoersysteem of dit nog veilig genoeg is, goed is aangesloten en of er geen gaatjes inzitten. Daarna zal hij de onderdelen van de cv ketel schoonmaken en de ketel op de juiste wijze afstellen, zodat het toestel veilig en energiezuinig werkt. Ook zal de installateur nog een controle doen op de eventuele ventilatievoorzieningen in de betreffende ruimte. Na afloop van het cv onderhoud zal de installateur een rapport opstellen en een sticker op de cv ketel plaatsen met de datum van onderhoud. Zo kan uw cv ketel er weer een tijdje tegenaan.

Voor cv onderhoud in Voorburg, neemt u contact op met Leenards Warmte- en Luchttechniek BV.

Delen  

22 februari 2018

Blog over aannemers

Ik ben Renate en wil jullie kennis laten maken met mijn blog over aannemers. Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met zelfbouw en het bevalt prima. Ik voel me thuis op de bouwvloer en ook al is de bouw een 'mannenwereld', ik gedij goed tussen al die ruwe bolsters. Ik heb met mijn werk veel te maken met aannemers. We werken nauw samen aan mijn bouwproject en die van de buren en met de een heb ik een betere klik dan met de ander. Ik woon nu in een mooie, modern geconstrueerde en verwarmde woning. Wat voel ik me trots dat ik daar aan actief aan heb bijgedragen. Vandaar dat ik deze blog over aannemers ben begonnen om anderen het gemakkelijker te maken.