De houthandel

Bouw & aannemers Blog

Op zoek naar een mooie vuren plank of een op maat gezaagd stuk hout? De houthandel is gespecialiseerd in allerlei soorten hout. Medewerkers van een houthandel kunnen je alles vertellen over een bepaald hout. Duurzaamheid, het verwerken van de houtsoort, wat kun je het beste gebruiken voor een bepaald project, enz.enz. 

In de houthandel wordt hout op de gewenste lengte of maat gezaagd. Vele houtsoorten worden geleverd. Zowel het goedkopere vurenhout als het dure eikenhout is in de houthandel meestal op voorraad. Een aantal houtvormen die geleverd kunnen worden zijn o.a., rondhout maar ook halfrondhout, balken, planken, schaaldelen en piketten. Heb je plannen om een schutting of tuinhuisje te gaan bouwen? Laat je voorlichten door een kundig medewerker in de houthandel.  Houtsoorten  Er zijn enorm veel soorten hout verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er onderling grote verschillen. Ben je van plan om hout voor buiten te gaan gebruiken, dan heb je een hoge duurzaamheidsklasse nodig. Duurzaamheid met betrekking tot de verwerking van hout, wordt aangeduid met cijfers. Klasse 1 is zéér duurzaam en kan wel 25 jaar mee. Klasse 5 is een niet duurzaam houtproduct en gaat maximaal 5 jaar mee. Berken en populier zijn het minst duurzaam, dus niet geschikt voor een tuinhek. Grenen en vuren vallen bijvoorbeeld onder klasse 4 en zijn weinig duurzaam. Een duurzaam houtproduct wat tussen de 15 en 25 jaar meegaat valt onder klasse 2. Yellow pine, Western red cedar en Yelow cedar vallen onder deze categorie. Zeer duurzame houtsoorten gaan langer mee dan 25 jaar. Okanhout en pokhout vallen in deze groep. 

Welke houtsoort voor buitengebruik? 

Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Douglas/lariks hout is een duurzame variant en kan prima voor buiten worden gebruikt. Denk hierbij aan een schutting, veranda of schuurtje. Rondhout en halfrondhout wordt ook in de buitenlucht gebruikt en zal dus van duurzaam materiaal moeten zijn. Rondhout kan gefreesd geleverd worden. Ook draadpalen en kastanjepalen kunnen als rondhout worden geleverd en buiten worden gebruikt. 

Werken met hout 

Mensen die bij een bedrijf werken wat hout verwerkt, hebben hart voor hun werk. Zij werken elke dag met een natuurproduct en hebben een passie voor hout. Het is een beroep waar je in ieder geval met je handen moet werken. Het gebruik van nieuwe technieken en andere houtsoorten zorgen er voor dat een medewerker alles moet weten over de verwerking van verschillende houtsoorten en eventuele behandelingen. Hout is een materiaal wat altijd werkt en een puur, natuur product is. Het Hout Opleidingscentrum weet alles op het gebied van opleiding. Deze onafhankelijke brancheorganisatie helpt iedereen op weg die moet worden geschoold of bijgeschoold.  Bronnen:  houthandelhijken.nl  eppinga.nl/duurzaamheidsklasse  houtopleidingscentrum.nl

Delen  

25 januari 2019

Blog over aannemers

Ik ben Renate en wil jullie kennis laten maken met mijn blog over aannemers. Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met zelfbouw en het bevalt prima. Ik voel me thuis op de bouwvloer en ook al is de bouw een 'mannenwereld', ik gedij goed tussen al die ruwe bolsters. Ik heb met mijn werk veel te maken met aannemers. We werken nauw samen aan mijn bouwproject en die van de buren en met de een heb ik een betere klik dan met de ander. Ik woon nu in een mooie, modern geconstrueerde en verwarmde woning. Wat voel ik me trots dat ik daar aan actief aan heb bijgedragen. Vandaar dat ik deze blog over aannemers ben begonnen om anderen het gemakkelijker te maken.